In dit stuk geef ik acht mogelijke oorzaken van genderdysforie. Ook ga ik het één en ander uitleggen over de sociale en fysieke consequenties van de keuze om te gaan leven alsof je van het andere geslacht bent dan je lichaam.

‘Genderdysforie’ is het gevoel dat het geslacht van je lichaam niet bij je past. Dat gevoel kan heel echt lijken. Meestal is het een dekmantel voor dieper liggende problemen. Als je genderdysforie hebt, is het belangrijk om die mogelijke oorzaken te onderzoeken voordat je je lichaam onherstelbare schade toebrengt. Ik geef acht mogelijke oorzaken.

1. Accepteer je jouw eigen homoseksualiteit?
Problemen met het accepteren van je seksuele geaardheid kunnen er ook voor zorgen dat je van geslacht wilt veranderen. Als je jezelf als man seksueel aangetrokken voelt tot andere mannen, maar homo- of biseksueel zijn niet wordt geaccepteerd in je familie, religie of sociale groep, of niet door jezelf, zou je misschien willen transitioneren om je seksualiteit acceptabeler te maken. Je lijkt immers een ‘heteroseksueel’. Het kan ook zijn dat je als vrouw moeilijk kan accepteren dat je je tot andere vrouwen aangetrokken voelt. Geïnternaliseerde homofobie ‘ wordt dat wel genoemd.

Ongeveer 80-90% van de jongeren met genderdysforie, is homoseksueel. Dus het is van groot belang om te kijken of jij je eigen seksualiteit accepteert.

Mijn advies
Onderzoek je eigen homoseksualiteit, zoek contact met andere homoseksuele jongeren en mannen of vrouwen die hun homoseksualiteit wel accepteren.

2. Heb je een vorm van autisme?
Tegenwoordig heeft een derde van de mensen die denken dat ze trans zijn, een vorm van autisme. Mensen met een vorm van autisme denken dus vaker dan mensen zonder autisme dat ze genderdysforie hebben. Bij jongeren kan dat komen door hun vertraagde sociaal emotionele en seksuele ontwikkeling. Terwijl andere mensen om hen heen al relaties hebben en aan seks doen, is dat voor een deel van de mensen met autisme nog een ver van mijn bed show. Als je seksuele ontwikkeling later komt, kun je aan jezelf gaan twijfelen: ben ik wel in orde? Voeg daaraan toe dat mensen met autisme soms wat zwart/wit denken. Dus als een autistisch meisje wat meer mannelijke eigenschappen heeft, zal zij sneller dan een niet-autistisch meisje denken dat ze trans is.

Mijn advies
Richt je op leren omgaan met je autisme, dat is al uitdaging genoeg

3. Heb je (seksueel) geweld meegemaakt?
Seksueel geweld in het gezin kan ook een drang tot geslachtsverandering veroorzaken, zowel bij vrouwen (die nooit meer slachtoffer willen zijn) als bij mannen die niet tot het ‘dader-geslacht’ willen behoren. Een vrouw die seksueel geweld heeft meegemaakt kan denken dat het veiligheid biedt als ze voortaan als man door het leven gaat. De dissociatie van het lichaam die is ontstaan door het misbruik, leidt dan tot verdere dissociatie. Vrouw-zijn wordt ervaren als gevaarlijk en kwetsbaar.

Een man kan moeite hebben met zijn geslacht als er één of meerdere mannen in zijn systeem zich gewelddadig hebben gedragen ten opzichte van vrouwen/ meisjes.
Vragen die je jezelf kunt stellen: heeft een man in je familiesysteem slachtoffer(s) gemaakt door hen seksueel, fysiek of emotioneel te misbruiken? Is er sprake (geweest) van prostitutie in je systeem van herkomst? Werd er iemand uitgebuit in pornografie? Was iemand het kind van een vrouw in de prostitutie? Als dat zo is, zou je als empathisch persoon moeite kunnen hebben om je als man te identificeren. Je solidariteit met je geliefde moeder, grootmoeder of zus kan een groot deel zijn van de reden waarom je heel letterlijk voelt dat je een vrouw moet worden zoals zij, in plaats van de man die je bent.

Mijn advies
Richt je op het verwerken van het trauma, op het vrijkomen van schuld en schaamte en terugvinden van je onschuld. Werk aan je gevoel van veiligheid.

4. Ben je geadopteerd?
Kinderen die worden geadopteerd, zijn in de regel niet n verbinding met hun ouders. Ze kunnen een sterk gevoel van afwijzing ervaren. Chinese meisjes die door hun ouders werden verstoten omdat ze geen jongetje waren, kunnen die afwijzing van hun geslacht geinternaliseerd hebben en daardoor nu graag een jongen willen worden. Het aantal geadopteerde meisjes dat het transpad op gaat, bovengemiddeld hoog. Het is dus beter om met een therapeut bezig te gaan met je adoptie en met het feit dat je verstoten werd OMDAT je een meisje bent.

Mijn advies
Neem de consequenties van adoptie serieus. Zoek hulp bij het omgaan met de bindingsangst/vverlatingsangst en de zelfafwijzing die het gevolg zijn van je adoptie.

5. Heb je als vrouw ‘Mannelijke’ eigenschappen?
Ben je, als vrouw geboren, erg intelligent, vastberaden, wilskrachtig of goed presterend? Dit zijn eigenschappen die door de samenleving als typisch mannelijk worden gezien, en misschien heb je je dit vooroordeel eigen gemaakt. Je hebt gelijk dat je meer bevoorrecht zou zijn als je een man was – mannen krijgen nog steeds meer geld, prestige en erkenning voor prestaties op een veel lager niveau dan vrouwen. In onze vrouwonvriendelijke samenleving wordt er minder van hen verwacht. Misschien heb je je zo verdiept in deze vrouwenhaat dat je geen vrouw meer wilt zijn. Je drang naar een geslachtsverandering is misschien een vorm van aanpassing aan de rolpatronen van de samenleving in plaats van een echte behoefte.

Mijn advies
Lees feministische boeken en romans over vrouwen die zich niet op de traditionele manier gedragen. Aceepteer dat je een vrouw bent die zich niet genderconform gedraagt. Heb schijt aan rolpatronen.

6. Heb je als man ‘Vrouwelijke’ eigenschappen
Ben je daarentegen geboren als een man wiens karakter en persoonlijke kenmerken meer als ‘vrouw’ dan als man worden bestempeld en ben je geneigd om met deze etikettering mee te gaan? Voel je je zachter, kwetsbaarder en zorgzamer dan acceptabel is voor een man in deze samenleving?

Mijn advies
Lees boeken en romans over mannen die zich niet op de traditionele manier gedragen. Aceepteer dat je een man bent die zich niet ‘genderconform’ gedraagt. Heb schijt aan rolpatronen.

7. Heb je veel algehele misère meegemaakt in je kindertijd?
De meeste mensen hebben problemen meegemaakt in hun jeugd die heb gevormd hebben tot wie ze nu zijn. Ook als je denkt dat je trans bent, is het verstandig om eerst serieus je kindertijd te bekijken en de mama-en-papa-kwesties in je leven aan te gaan. Ben je echt in staat om jezelf te geven wat je niet van je vader en moeder hebt gekregen op het gebied van liefde, waardering, veiligheid, knuffelen en acceptatie van wie je bent? Gewone therapie of alternatieve body-mind-therapie zal hier helpen. Hierdoor groei je in ieder geval als persoon, en als mens. Je wordt een dieper mens, je voelt je veiliger en zekerder in jezelf, je bent je meer bewust van en kunt omgaan met je emoties. Grote kans dat je niet meer denkt dat knutselen aan je lichaam gaat leiden tot meer tevredenheid met jezelf.

Mijn advies
Ga in therapie, doe emotioneel lichaamswerk of familieopstellingen. Zoek iemand waar je mee kan onderzoeken hoe jouw jeugd invloed heeft op je vermogen om jezelf te accepteren.

8. Is er sprake van een ‘Systemische verstrikking’?
Het is bekend dat mensen soms ‘op de plek’ van iemand anders in hun familiesysteem terecht komen. Het meest bekende verschijnsel daarvan zijn de “Elviskinderen’ kinderen die geboren worden om een overleden broertje of zusje te vervangen. Als dat een kind van het andere geslacht is, kan je mogelijk heel sterk voelen dat je eigenlijk een jongetje of meisje had moeten zijn. Soms ontstaat dat gevoel zelfs als één van je ouders liever een kind van het andere geslacht had gehad. Daarodoor kun je het gevoel krijgen dat jouw geslacht verkeerd is.

Onderzoek daarom of je je identificeert met iemand van het andere geslacht in je familiesysteem. Hebben jij, je ouders of je grootouders bijvoorbeeld een overleden of nooit geboren broer of zus van het andere geslacht? Een identificatie met hem of haar kan gedeeltelijk de reden zijn waarom je hunkert naar een jongen of meisje worden. Het ontrafelen van deze verstrengeling kan je drang verminderen om haar of zijn leven te leiden, inclusief hun sekse. Deze onzichtbare verwikkelingen kunnen in familieopstellingen zichtbaar worden gemaakt en getransformeerd.

Als bijvoorbeeld een kind overlijdt (ook een ongeboren tweeling van het andere geslacht), kun je de behoefte voelen om dat kind in je gezin te vervangen en dit kan van invloed zijn op je wens om over te gaan naar de het geslacht van het dode kind. Als alternatief kun je in therapie leren omgaan met het niet-geleefde verdriet en verdriet van de overleden en uitgesloten familieleden.

Mijn advies
Zoek een goede, betrouwbare familieopsteller die je kan helpen om los te komen uit deze verstrikking.

Het tweede deel van dit artikel gaat over de verwachtingen die je kunt hebben van transitie

Verdiep je in de consequenties
Wat gaat het doen met je lichaam, je gezondheid en je sociale leven als je besluit om hormonen te gaan gebruiken en/ of je lichaam te veranderen?

Gevaren testosteron /oestrogeen
Langdurig testosteron gebruiken als vrouw of oestrogeen als man, betekent dat je de rest van je leven elke dag synthetische hormonen moet gebruiken (mogelijk via een injectie). Het eigen lichaam maakt immers de eigen hormonen niet meer aan, dus ook als je stopt en terugkeert naar je eigen geslacht, moet je dan de hormonen van je eigen geslacht kunstmatig nemen. Uiteraard hebben die hormonen schadelijke effecten op je lichaam. Mannen die oestrogeen gebruiken, verdubbelen hun kans op borstkanker. Vrouwen die testosteron gebruiken, vergroten hun kans op hartproblemen. Daar wordt vaak onvoldoende aan gedacht: de gedachte dat de psychische klachten worden opgelost, worden boven de lichamelijke consequenties gezet.

Gevolgen operaties
Ook zul je enkele van de experimentele, meest pijnlijke en intieme operaties ondergaan die ooit zijn ondernomen. Die operaties zijn experimenteel en er gaat veel mis. Incontinentie is een veel voorkomend gevolg. Vrijwel zeker zal je gezondheid in het gedrang komen door de medische ingrepen die je jezelf zult aandoen.

Echte man/ echte vrouw
Er is bovendien een grote kans dat je, ondanks al je inspanningen, door anderen nooit als een ‘echte vrouw’ of een ‘echte man’ wordt gezien, omdat ze je als je geboortegeslacht zullen blijven zien. Je hele lichaam is immers ingericht volgens je geslacht: bij vrouwen bijvoorbeeld een breed bekken, zodat ze kunnen bevallen van kinderen. Bij mannen: een groot lijf, met grote handen en voeten en mannelijke spieropbouw.

Seksuele geaardheid
De kans is groot dat je leeftijdsgenoten je niet accepteren als een echte man of een echte vrouw, ook al voel je zelf dat je er wel een bent. Als je als homoseksueel als vrouw gaat presenteren, zullen heteroseksuele mannen je nog steeds als man zien. Als je als heteroseksuele man transitioneert, wordt je niet ineens aantrekkelijk voor lesbiennes. Als vrouw op testosteron kan je wel een baard laten staan en misschien zelfs een neo-penis laten aanmeten, voor homoseksuele mannen ben je nog steeds geen interessante partner. En heteroseksuele mannen zien je met je mannelijke presentatie uiteraard ook niet staan.

Datingpool
Je verkleint je datingpool dus aanzienlijk en beperkt die tot mensen die zich tot beide geslachten aangetrokken voelen en geen probleem hebben met mensen die hun eigen geslacht afwijzen en kunstmatige organen hebben. 

Eenzaam
Een eenzaam leven vol medische complicaties is zeer waarschijnlijk je toekomst als je overgaat tot medische transitie. Geen prettig vooruitzicht om als man je kans op borstkanker te verdubbelen door het gebruik van oestrogeen of als vrouw je kans op een hartaanval te vergroten met testosteron. En om bovendien je kans op een partner enorm te verminderen. 

Vermomming
Omdat we hier te maken hebben met gevoelens die zeer echt lijken, maar dat niet zijn, raad ik mensen aan om eerst een aantal belangrijke emotionele kwesties te onderzoeken die je kunnen beïnvloeden en waardoor je denkt dat je geslacht niet bij je past. De wens om van geslacht te veranderen kan een vermomming zijn voor één of meerdere totaal andere problemen. Dus voordat je je leven en je lichaam verandert, doe alsjeblieft je emotionele huiswerk. Er staan ​​genoeg chirurgen, apothekers en therapeuten klaar om je wens te vervullen. Ze zullen niet weggaan. Je kunt je altijd tot hen wenden en het onomkeerbare doen. Doe eerst je emotionele huiswerk voordat je je lichaam verminkt en jezelf voor de rest van je leven afhankelijk maakt van chemische hormonen. Als je vrienden met type 1-diabetes hebt, die dagelijks insuline moeten injecteren, vraag hen dan welk effect het heeft op hun leven en welzijn en hoeveel ze zouden betalen om niet te hoeven doen wat jij van plan bent te doen – uit eigen vrije wil.

Zijn de motieven van de mensen die je steunen wel zuiver?
Denk eens na over de motieven van de mensen die je steunen bij deze beslissing om je lichaam aan te passen aan het verlangen van je geest.

A. in de medische professie:

Zoals bij elke electieve (zelfgekozen) operatie, zullen de chirurg, farmaceutische bedrijven en particuliere ziekenhuisketens, en de aandeelhouders in deze instellingen, veel geld verdienen aan je behandeling.

B. Peers die willen overstappen of al overgestapt zijn

Je zult je erg thuis voelen bij anderen die twijfelen aan hun gender of al stappen hebben genomen. Laat je niet misleiden door het gevoel dat je ‘eindelijk echt begrepen’ wordt. Degenen die een genderoperaties hebben ondergaan, hebben er alle belang bij om anderen over te halen dit ook te doen. Ze zijn niet objectief, ze willen zichzelf misschien overtuigen van de juistheid van hun keuze door jou ertoe aan te zetten hetzelfde te doen.

Informeer je over spijt
Neem ook de tijd om de verhalen te onderzoeken van mensen die spijt hadden van hun transitie. Neem een kijkje in de DeTrans Reddit om daar verhalen te lezen. Google ‘transgender regret’. Bekijk deze documentaire van eind 2023 uit Ierland, waarin een man, Ritchie aan het woord komt die er spijt van heeft dat hij in een achteraf gezien ‘obsessieve periode’ zijn penis liet veranderen in een neo-vagina. Hij heeft pijn en heeft grote problemen met urineren en ervaart dit als het meest verschrikkelijke dat hij zichzelf heeft ooit aangedaan. Ook in Nederland hebben detransitioners gesproken met journalisten in artikelen en blogs. Hier spreekt Teiresias met Wierd Duk. Hij is een homoseksuele man, die zijn lichaam heeft beschadigd met vrouwelijke hormonen en een ‘vervrouwelijkende gezichtsoperatie en er vlak voor de operatie aan zijn geslachtsdelen achter kwam dat zijn de oplossing van zijn mentale problemen niet lag in opereren. Hij sprak ook met Gender, a wider lens.

Neutrale hulp

Een laatste advies. Wanneer je gedreven wordt door de drang om van geslacht te veranderen, wanneer je het gevoel hebt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, zoek dan eerst iemand die neutraal is om naast je te staan. Dit zou iemand moeten zijn die de transitie niet steunt en er niet tegen is, iemand die geen gevestigd belang heeft bij de uitkomst van je zoektocht. Vraag hem of haar om de mogelijke problemen grondig en systematisch te doorzoeken. Doe je persoonlijke huiswerk. Concentreer je niet op geslacht/ gender maar concentreer je op de gevoelens die je heeft. Werk ze uit.

Mensen worden in hun eigen lichaam geboren. Je geslacht wordt bepaald bij de bevruchting: je hebt XX chromosomen of XY chromosomen. En het is onmogelijk om dat je geslacht te veranderen.

Het is wel mogelijk om cosmetische aanpassingen te doen via operaties en om hormonen te nemen van het andere geslacht, zodat je er een beetje gaat uitzien als het andere geslacht.

Maar je kunt niet in het ‘verkeerde lichaam geboren worden’. Er is geen ziel met een geslacht dat afwijkt van het geslacht van je lichaam. Je wordt altijd in je eigen lichaam geboren.

Confrontatie met de werkelijkheid
Hoe echt het ook kan voelen, het is gewoonweg onmogelijk om te weten dat je een ander geslacht hebt dan je lichaam. Je hebt immers het lichaam van je eigen geslacht. Dus alles wat over het andere geslacht denkt, is een fantasiebeeld. Een idee van hoe het zou zijn om man of vrouw te zijn. Als jij je lichaam wil aanpassen aan het idee dat je ‘in het verkeerde lichaam’ bent geboren, wordt het tijd voor een confrontatie met de werkelijkheid.

Zoek eerst je vrijheid en geluk in het lichaam dat je hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.