Zaterdag 29 juli hebben Lydia, Caroline en Laurens Buijs afgesproken in Amsterdam om te praten over gender, non binairiteit en de rechten van vrouwen en homo’s. Van Laurens is bekend dat hij non-binair onzin vindt, maar hij ziet sommige trans geïndentificeerde mannen wel als vrouw, al vindt hij dat ze niet mee mogen doen aan vrouwensport.

Het is voor het eerst dat iemand publiek het gesprek met ons aan wil die het voor een deel niet met ons eens is. Lydia en ik vinden namelijk dat geen enkele man in een vrouw kan veranderen en vice versa. Tot nu toe zijn alle belangrijke voorstanders van ‘transvrouwen zijn vrouwen’ zoals kamerlid Van Ginneken het debat uit de weg gegaan. We zullen dit gesprek zelf opnemen en uitzenden op het ProVrouw YouTube kanaal.

Om te kijken wat voor vragen er zoal leven bij de mensen op Twitter, vroeg ik (Caroline) welke vragen ze voor ons hebben. Er kwamen tientallen vragen, een gedeelte alleen bedoeld voor Laurens. Die zet ik los achter de vragen waar we gedriëen over kunnen praten. Heel erg bedankt voor jullie input

 • Wat is een vrouw?
 • Moeten we iemand die denkt dat hij Napoleon of Jezus is, en dus zich zo identificeert, ook behandelen als Napoleon of Jezus? En dezelfde vraag voor iemand met anorexia; moeten we bij iemand die te dun is, maar zich als te dik identificeert ook meegaan in dit waanbeeld? Waarom moeten we gender accepteren en worden deze voorbeelden wel behandeld als geestelijke aandoening?
 • Is gendergekte een symptoom van een beschaving in verval? En heeft de mensheid eerder dit soort periodes van gekte gekend?
 • Zijn rigide maatschappelijke rollen die aan vrouwen en mannen worden gekoppeld, niet het werkelijke probleem?
 • Zitten jullie in hetzelfde schuitje? De beschuldigingen en haat aan jullie adres omdat jullie intolerant zouden zijn. Om vervolgens actief gecanceld te worden door een intolerante agressieve meute uit het linker/progressieve kamp. Ja/nee en hoe gaan jullie hier persoonlijk mee om?
 • Mogen de rechten van de ene groep ten koste gaan van andere groepen?
 • Zit er iets in het water/voeding?
 • Hoe definiëren jullie “gender”? Waarin verschilt “genderidentiteit” van persoonlijkheidstrekken? Kan een zelfbeeld (aka identiteit) verstoord zijn – en in lijn daarmee: is het rationeel de “incongruente genderidentiteitsstoornis” als stoornis uit de DSM te schrappen?
 • Waar ligt de grens aan vriendelijk willen zijn danwel de grens trekken in een subjectieve waarheid die objectief onwaar is? Welke ethische aspecten spelen daarbij voor ieder van jullie een rol?
 • Welke rol heeft “gender” (als tegenhanger van sekse) in de wetenschap? Zien jullie gender als beperking van individueel mensen, of is het als culturele factor verbindend? Wat betekent dat voor de rol van trans identificerende mensen in de maatschappij? Kun je trans ad ultimo ook als cultureel fenomeen zien (vergelijk androgynie) of zelfs als kunstuiting? Kun je van geslacht veranderen? Van gender? “Ga” je in transitie of is transitie eigenlijk louter de veranderde bejegening door derden? Is dat indicatief voor maatschappelijk seksisme? Hanneke Kouwenberg, @HKouwenberg78
 • 80% van de kinderen die een geslachtsoperatie ondergaan zijn gay en worden gemutileerd door de woke ideology. Waarom komt de gay community daar niet tegen in opstand? The creature from Jekyll Island @010bitcoin
 • Vraagje: hoeveel transgenders plegen zelfmoord en/of hebben spijt van hun transitie? En wat vind jij daarvan? @lwassenaar
 • Wat zijn de economische en sociaal-psychologische baten/kosten? Van genderverwarring (psychologische hulp) transformatiekosten (pijn en operaties) en nazorg (psychologische hulp, zelfmoorden)
 • Waarom denken mensen dat vrouw zijn slechts het omhulsel betreft? @kampwendy
 • Als iedereen mag zijn zoals die is (of zich voelt) waarom wordt gender non-conformiteit dan zo vaak aangevoerd als reden dat het geboortegeslacht niet zou kloppen? Je zou denken dat we in 2023 van die stereotyperingen af willen raken i.p.v. ze (medisch) te bevestigen. @floorplikaar, @FloorCP
 • Zijn er situaties, plekken en voorzieningen waar vrouwen transgeïdentificeerde mannen mogen uitsluiten op basis van hu geslacht? Hoe kun je dat bepalen en wie mag dat bepalen?

Vragen voor Laurens

 • Laurens is zelf homo. Twitter staat vol met verhalen van detransitioners die interne homofobie hadden in de tijd van hun transitie. Hoe kijkt Laurens hiernaar?
 • Laurens vindt transvrouwen échte vrouwen, maar sluit ze wel uit voor vrouwensport. Een trans die zich wellicht vrouw voelt accepteert hij dus. Waarom accepteert hij dan niet non-binariteit wat hij maakbaar vindt? Is transgenderisme ook niet maakbaar dan?
 • Hoe kijkt hij aan tegen de jongens en meisjes die zich op jonge leeftijd hebben laten ombouwen -Borsten weg-penis weg- etc en later spijt hebben. Moeten we dan weer gaan verbouwen? @annetwood
 • Als je je als een ander geslacht kan identificeren, waarom kan je je dan niet als een andere leeftijd identificeren?
 • “Moeten we iemand die denkt dat hij Napoleon of Jezus is, en dus zich zo identificeert, ook behandelen als Napoleon of Jezus? “
 • Ik ben wel heel benieuwd wat zijn wetenschappelijke uitgangspunt is voor dit standpunt. Het is niet biologisch, maar wat dan wel? En ik ben heel benieuwd of hij vindt wanneer een TIM “recht” zou moeten hebben op toegang tot vrouwenruimtes. En waarom. (@QuestionsFromNL
 • Is er wetenschappelijk en empirisch onderzoek gedaan naar draagvlak onder al bestaande les/homo’s, ‘alle generaties’ mbt wenselijkheid en inmenging in zijn of haar ruimte ?
 • Ik zou willen weten wat hij zou zeggen tegen een 14 jarig tienermeisje dat op een damestoilet geconfronteerd wordt met een duidelijk fysieke man die zich met de deur van het hokje open af zit te rukken! En gelijk aangeeft trans te zijn. Hoe ongemakkelijk of geïntimideerd mag zij zich voelen? Mogen de volwassen familieleden van dit meisje de vuile potloodventer volkomen in elkaar slaan? (dat laatste weet ik dat het niet mag hoor, maar je zou hem wel het liefst met een bot mes castreren) Vraag 2, waarom is de man op de foto als hij het zegt een vrouw (de man rechts met het rode haar) maar moeten kids medische trajecten in worden geschopt als ze als meisje liever in bomen klimmen dan met poppen spelen.
 • Laurens zegt dat hij transvrouwen als echte vrouwen ziet. Ik wil nog steeds weten of hij ook transmannen (zonder piemel) als echte mannen ziet en of hij ze ook als homo zo zou accepteren.
 • @XantaRose
 • Ik zou zeker vragen naar autogynephilia, naar parallelen met leeftijd en naar waarom hij wel iets tegen non-binair heeft maar niks tegen binaire transgenders.
 • Waarom blokt hij je als je vindt dat hij als man niet moet gaan bepalen wat een vrouw is? Oftewel, waarom reageert hij emotioneel als je hem aanspreekt op zijn man zijn?
 • Zijn genders, zoals gedefinieerd in de genderideologie, niet gewoon hetzelfde als een verzameling psychologische karaktereigenschappen? Wat is de toegevoegde waarde van gender in deze? Waarop baseren we de definitie van man/vrouw, als deze niet (op z’n minst) gegrond is in de (fysieke/biologische) realiteit? Enkel op basis van onze beleving? Daarmee verliest het toch alle betekenis? Je verliest daarmee toch de essentiele definitie (als in resolutie)? Is het niet regressief om de taal op deze manier te verbasteren? Het nut van een conceptuele categorie is oa dat we aan de hand van de categorie iets kunnen zeggen over alle andere instanties uit die categorie, dat wat geldt voor een vrouw in principe ook geldt voor een andere vrouw. Nu is het vanzelfsprekend dat niet alle vrouwen hetzelfde karakter hebben, maar er is toch absoluut een essentie. Een (gezonde) vrouw kan bv zwanger worden. Een man, hoe gezond ook, kan dit niet. Een (gezonde) man kan een vrouw bevruchten. Een (gezonde) vrouw zal dit hoe dan ook nooit kunnen. (Ongelooflijk dat hier discussie over is, maar goed.) Dat is (een deel van) de essentie. Wat betekent het man/vrouw-zijn, als het niet op z’n minst dit is? Moeten we werkelijk deze meest basale, fundamentele termen opgeven om tegemoet te komen aan mensen die zich psychologisch niet in een man/vrouw-hokje thuisvoelen? Volstaat het niet om te spreken van een “transman/-vrouw”, waarbij iedereen weet en akkoord gaat met het gegeven dat deze mensen niet werkelijk plots tot het tegenovergestelde geslacht behoren? En, als laatste, Dhr. Buijs heeft mij helaas geblokt, nadat ik zei dat een “transvrouw” geen vrouw is. Als je toch bezig bent, kan je ook vragen of ‘ie mij weer ontblokt? Vind het erg spijtig dat hij daar zo mee om is gegaan. Waardeer zijn inzet en zou hem graag blijven volgen. (@romanvanree)
 • Ik kan me niet voorstellen dat hij dit daadwerkelijk vindt maar als dat wel zo is, wil ik graag weten welke papers leidend zijn en als bewijs worden gezien dat een man een vrouw kan zijn en andersom. Waarschijnlijk bedoelt hij mannelijke/vrouwelijke eigenschappen? John de Hond @johndedog
 • Als het werkelijk zo zou zijn dat een man in een vrouw kan veranderen, zou je verwachten dat gendervrouwen dezelfde schakering aan vrouwen laten zien als zich bijDat zie ik in de praktijk niet. Je ziet veel lang haar, oorbellen, make-up en jurken/rokken en ongepaste vrouwenkleding (die van echte vrouwen niet geaccepteerd zou worden) en in gedrag juist dominantie en agressie. Waar is de gendervrouw-tomboy en de zorgzame gendervrouw? @margavanhemme
 • waarom laat ze hun sexuele geaardheid zo prominent publiek aanwezig zijn?
 • Waarom vind je dat mannen die zich identificeren als transvrouw recht moeten hebben op plekken waar mannen niet mogen komen, maar dat vrouwen en meisjes dit recht niet meer mogen hebben?
 • Kun je uitleggen waarom een subjectief en onbewijsbaar gevoel van genderidentiteit de materiële realiteit van geslacht moet overstijgen? @MariekeBioos
 • Is er een ‘tipping’ point, wanneer iemand zich vrouw of man kan noemen, los van wat diegene daar persoonlijk van vindt. Als in de zin van : vroeg begonnen met hormonen en transformatie. Hoe staat Laurens daarin ?
 • Is er een ‘tipping’ point, wanneer iemand zich vrouw of man kan noemen, los van wat diegene daar persoonlijk van vindt. Als in de zin van : vroeg begonnen met hormonen en transformatie. Hoe staat Laurens daarin ? @amsterdam02
 • Laurens vindt transvrouwen échte vrouwen, maar sluit ze wel uit voor vrouwensport. Een trans die zich wellicht vrouw voelt accepteert hij dus. Waarom accepteert hij dan niet non-binariteit wat hij maakbaar vindt? Is transgenderisme ook niet maakbaar dan? @lagherta57

Foto: Freepik

Leave a Reply

Your email address will not be published.