Op zaterdag 18 november houden we de tweede Let Women Speak bijeenkomst in Nederland in Utrecht. Iedere vrouw die dat wil, krijgt spreektijd om haar persoonlijke verhaal te vertellen. De bijeenkomst begint om 14.00 uur op Park Paardenveld, vlakbij het centraal station.

De dag is gekozen vlak voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. We brengen voor het voetlicht welke politieke partijen nog voor de waardigheid, privacy en veiligheid van vrouwen opkomen. En welke partijen voor de transgenderwet stemmen en dus vrouwensport, privacy en derhgelijke af willen schaffen en vrouwen volledig ondergeschikt willen maken aan mannen die claimen dat ze vrouw zijn.

In het debat over privileges voor transgenders worden vrouwen niet gehoord. Let Women Speak wil vrouwen hiervan bewust maken. We willen vrouwen verenigen en hen de ruimte geven om te spreken. Daarom organiseren we op 18 november Let Women Speak voor de tweede keer.
Vrouwen die willen spreken krijgen hiervoor 3 tot 5 minuten spreektijd.

Meld je hier vast gratis aan of doe een donatie tijdens je aanmelding, zodat we een indruk krijgen van het aantal vrouwen (en ondersteunende mannen) dat we kunnen verwachten.

Bekijk hier de livestream van de eerste Let Women Speak op 18 november

Elkaar ontmoeten
Het wordt een geweldige gelegenheid om andere genderkritische mensen te ontmoeten en vrijuit te kunnen spreken over vrouwenrechten zonder meteen ‘transfoob’ genoemd te worden.

Politieke partijen
We gaan het uiteraard ook hebben over de verkiezingen en over welke parrtijen nog weten wat een vrouw is, welke partijen hard inzetten op chemische castratie en sterilisatie van (voornamelijk homoseksuele) gender-verwarde kinderen en jongeren.

Wil je spreken?
Stuur dan een mail naar caroline@provrouw.nl en vertel in je mail over welk onderwerp je het wil hebben. Je krijgt 5 minuten spreektijd. Het is wel nodig dat je instemt met ons manifest (zie verderop in dit artikel).

Wil je bijdragen?
Wil jij bijdragen aan de veiligheid van dit evenement, zodat vrouwen vrijuit kunnen spreken? Let Women Speak is nog op zoek naar vrouwen die zich bezig willen houden met de publiciteit, vrouwelijke stewards en vrouwen die flyers willen uitdelen. Stuur een mail naar caroline@provrouw.nl.

Caroline en Kellie-Jay in WenenKelli


Kelly-Jay Keen
Let Women Speak is een initiatief van de Britse Kellie-Jay Keen. Zij strijdt internationaal voor vrouwenrechten en bezoekt landen waar overheden wijzigingen in de bepaling van het geslacht willen invoeren. Ze wil de stem van de vrouw laten horen, voordat het te laat is. Het is nog niet zeker of Kellie Jay Keen persoonlijk aanwezig kan zijn op het evenement. 

Wenen
Hier zie je de toespraak die Lydia hield in Wenen.

Transgenderwet
Wat gaat er veranderen na invoering van de voorgestelde wijziging van de wet op de geslachtsregistratie? Voor zowel volwassenen als kinderen wordt het mogelijk om enkel en alleen op basis van zelfidentificatie hun geslacht kiezen. Eveneens wordt het aanpassen van de geboorteakte vereenvoudigd. Momenteel kan dit alleen na consultatie van een arts, maar dat is na invoering van de wijziging niet meer nodig. Ook de leeftijdsgrens van 16 jaar vervalt. 

Privacy
Deze wijziging leidt onvermijdelijk tot een inbreuk op de privacy en veiligheid van vrouwen. De vrouw wordt het recht op eigen ruimte ontnomen door mannen die zichzelf tot vrouw uitroepen en nu gelegitimeerd toegang krijgen tot faciliteiten voor vrouwen, zoals vrouwendouches, kleedkamers, toiletten en sauna’s. Bovendien worden vrouwen ongewild geconfronteerd met mannelijke geslachtsdelen en moeten zich omkleden in de nabijheid van een man. 

Uit landen waar deze wetgeving al actief is, komen steeds meer geluiden over misbruik; mannen die overgaan tot seksueel misbruik, zoals voyeurisme en exhibitionisme en geweld. Deze wetgeving gaat in talloze situaties voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld lesbische datingsites die mannen moeten toelaten.

Vrouwengevangenissen
Er zijn ook vele gevallen bekend van vrouwen in vrouwengevangenissen mét mannen, soms zelfs zedendelinquenten, die zich voordoen als vrouw. Niet alleen volwassen vrouwen zijn hiervan de dupe, ook jonge meisjes krijgen hiermee te maken. Zoals bijvoorbeeld op de school waar meisjes zich onveilig voelden om naar het toilet te gaan en blaasontsteking opliepen. Een ander voorbeeld is dat van een man die zich identificeerde als tienermeisje en met hen wilde sporten en douchen. Het lijkt een onwerkelijke situatie, maar het zijn helaas voorbeelden uit de praktijk.  

Sport
Deze nieuwe wet beoogt gelijkheid, maar zorgt voor onveilige situaties voor vrouwen. Een goed voorbeeld is de sport, als mannen mogen deelnemen aan vrouwensport is dit fysiek een oneerlijke strijd. Al voldoet hun lagere testosteron gehalte aan de internationale norm, een man heeft een blijvend voordeel op vrouwen, door een groter hart, meer longinhoud en een andere skeletbouw. 

Het gevolg, vrouwen raken ontmoedigd in hun sport; mannen gaan er massaal vandoor met de overwinning en vrouwen haken af. Daarnaast komt ook de veiligheid van de sportvrouw in het geding, de aanwezigheid van mannen vergroot immers de kans op letsel in team- en vechtsport. Bezwaar maken tegen de deelname van mannen heeft geen zin, vrouwen worden geïntimideerd. 

Sportorganisatie NOC*NSF heeft zelfs een richtlijn geschreven voor sportverenigingen gericht op inclusiviteit van transgenders. Nu is het nog een richtlijn, maar wat als het een recht wordt?

Einde van de emancipatie
Met een pennenstreek kan de vrouwemancipatie met de invoering van deze wet ver teruggezet worden in de tijd. We laten dit niet gebeuren en komen op voor onze vrouwenrechten! Kom jij ook op 18 november om je stem te laten horen?

Meehelpen?
Wil je mee helpen organiseren? We kunnen vooral nog stewards gebruiken die de bijeenkomst in goede banen leiden. Stuur een mail naar caroline@provrouw.nl.

Doneren
Wil je financieel bijdragen? Dat kan hier. Je gift loopt via ANBI-stichting Voorzij en kan je dus aftrekken van je belastbaar inkomen.

22 Responses

 1. Cecilia

  I hope it’s a success! We must do something now before is too late and we lose our spaces!

  Reply
 2. Esther

  ” Iedere vrouw die dat wil krijgt spreektijd om haar persoonlijke verhaal te vertellen.” Ook een transvrouw? Praten jullie überhaupt met hen, of vooral over hen?

  Reply
  • Caroline

   Mannen krijgen geen spreektijd, ook niet als ze claimen dat ze vrouw zijn.
   En transgenders komen genoeg aan het woord in de mainstream media. Geen enkele aanleiding om hen nóg een platform te geven.

   Reply
   • Suus

    Hoi Caroline, helemaal mee eens en goed initiatief. Ik vraag me alleen af hoe je gaat controleren of een vrouw wel of geen penis heeft of heeft gehad. Meer en meer transvrouwen passeren heel goed en ik zie het verschil niet.

   • Caroline

    Je bedoelt als een man wil spreken? Lydia en ik herkennen ze feilloos, daar zou ik me geen zorgen over maken.

 3. Suus

  Ja sorry ik druk me wellicht ook niet goed uit. Ik vind het verwarrend allemaal. Wil zeker komen maar als ik deze posts al lees komt bij mij gelijk de angst dat dit wel gewelddadig gaat worden. En ik wil geen haat voelen, tegen niemand. Snijdt dat hout ?

  Reply
  • Caroline

   De politie beschermt ons recht op vrije meningsuiting en als het uit de hand dreigt te lopen hebben wij stewards die in samenwerking met de politie iedereen in veiligheid brengen.
   Je hoeft geen haat te voelen, dat doen wij ook niet. We komen op voor de belangen van vrouwen en kinderen.

   Reply
   • Suus

    Ok dat voelt toch al veiliger want heb geen zin om in elkaar geslagen te worden. Hebben jullie al een deskundig vrouwelijke arts die eea wetenschappelijk kan onderbouwen ? Dat zou denk ik echt heel sterk zijn en voor veel aandacht zorgen. Is maar een idee.

   • Suus

    Antifa heeft al aangekondigd te komen boycotten. Dit wordt een ramp. De politie doet zoals je weet alleen wat als er actief geweld wordt gebruikt maar beschermt geen meningen, niet die van Antifa maar ook niet die van ons. Ze zijn er enkel voor de openbare orde en veiligheid. Ik ga toch opletten hoor.

 4. Suus

  Hoi Caroline, ik kom zeker maar zal met de trein zijn. Is de politie er al om ons te beschermen op weg van het station naar de verzamelplaats ? Ik krijg nu al dagelijks te horen dat ik racist en fascist ben omdat ik transen wil verbieden. Volgens mij staan ze ons op te wachten op het station. Mogen we ons ook zelf verdedigen volgens jou ?

  Reply
  • Caroline

   Gewoon van de trein naar de stad lopen. Je vaklt echt niet op tussen de honderden mensen. Het beste is om niet zichtbaar boren/ shirts etc te dragen en dat pas aan te trekken als je op park Paardenveld bent.

   Reply
 5. Marina

  Hi just found about “let women speak Utrecht” randomly on YouTube. I’ve been waiting for something like this in the Netherlands. I’m a lesbian and I want to support and be part of the next demonstration.
  When and where will it it be the demonstration?

  Reply
 6. J

  Hello,

  The day that you’re holding your protest is the same day as a large convention in Jaarbeurs Utrecht. This Convention, Dutch Comic Con, is a family friendly event where a lot of LGBTQ+ folk gather and have fun in costumes, take pictures with famous actors and writers, and enjoy panels and games. I urge you to please leave anyone who is going there alone. The costume and geek communities have a high percentage of transgender folk in them and they are there to have a good time. You have the right to freedom os speech so I won’t tell you not to hold your event at all, though I must say I disagree with your topics, but please do not ruin the day of the people going to the convention. As a trans person myself, I fear going to what is supposed to be my favorite time of the year because I don’t want to be harassed and told that I am delusional or worse.

  So please, have your event, have your talks, but leave anyone outside of it alone and in dignity.

  Best regards,
  A trans geek who just wants to experience joy.

  Reply
  • Caroline

   We are not the ones acting out. We are in our own group and have our speeches. It’s the trans community that is picking fights with the police.

   Reply
 7. roger

  Mocht er als man niet bijstaan om jullie te steunen maar goed gedaan 🙂
  trieste trans activisten die erover heen schreeuwen en nergens naar luisteren die zijn jammer genoeg niet voor rede vatbaar

  Reply
  • Caroline

   Wij hebben een vaste groep mannen die er iedere keer bijzijn om ons te steunen. Als je daarbij wilt aansluiten, stuur even een mail.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.